Dal handelssted
Jernbanen sørget for stor aktivitet i Kråkstad sentrum. Rundt årsskifte i 1900 var det tre forretningsgårder i Dalsbakken, nå Stasjonsveien, nemlig Dal, Heimdal og Solvang. Bilde av er Dal utlånt fra Ski bibliotek / lokalhistorisk arkiv.
Bankkasserer Jens Martin Midsem eide storgårdene Sigtun og Midsem søndre. Ikke lenge etter at stasjonsbyggningen ble oppført i 1882, bygde han Dal på Sigtuns grunn som det første handelssted i Kråkstad.
I 1901 overdro han Sigtun inklusive Dal til sønnen Holm Midsem. Han var også bankkasserer og stor i trelast. Året etter farens død i 1907 sørget Holm Midsem for at Dal ble skilt ut fra Sigtun med eget bruksnummer (6/4) uten at eierforholdet ble endret.
Av de tidligste kjøpmennene kjenner vi Martin Nesten (f 1872) fra Ullensaker. Han hadde butikkerfaring, og allerede i 1910 var han godt etablert på Dal som landhandler (kolonial, manufaktur og fetevarer) med to butikkbetjenter. I 1915 kjøpte Martin Nesten eiendommen Dal av Midsems konkursbo og drev landhandleriet videre, etter hvert med Johannes Finstad som butikkbetjent. Martin Nesten benyttet i perioden hele første etasje til butikk og drev stort med handel til gårder, og han hadde melkeutsalg.
Martin Nesten solgte i 1943 Dal til Johannes Finstad, som i 1946 fikk skilt ut den delen av eiendommen som lå inntil elva (Elvedal) for å bygge et nytt forretningsbygg. Dette bygget sto ferdig i 1947, og samme år solgte han Dal til sjåførlærer Asbjørn Braathen med klausul om ikke å drive butikkvirksomhet der. Finstad startet så butikkvirksomhet på Elvedal. Sener kom Hans Fjeld og John Bjoner inn på driversiden. Kjøpmann Edgar Berger overtok driften fra 1960 til 2000 – Kråkstad Matsenter. Elvedal er i dag solgt ut av Finstad-familien, mens Dal eies av barnebarnet til Asbjørn Braathen.
Follo telefonselskap ble stiftet i 1891 og sentralen ble lagt til Dal. Under ombygging hos Nesten i 1915 ble sentralen flyttet til Heimdal. Vi vet ikke hvem som var den første telefonist i Kråkstad, men Inger Mørk var telefonistinne mens telefonsentralen enda var på Dal. Sentralborddame ble sett på som et fint yrke, men det var gjerne forbeholdt kvinner.
Se mer: Kalender 2018.